Verschillende soorten etherische olie

etherische olie

etherische olie

Fruitgeuren

Wat je vast niet zal verbazen, is dat er van heel veel verschillende natuurproducten etherische olie gemaakt kan worden. Het is namelijk een vloeistof (maar geen echte olie) die is verkregen uit op planten gebaseerde producten. Zoals fruit en bloemen. Een bekende etherische olie is bijvoorbeeld lavendel olie. Daarnaast wordt veel etherische olie gemaakt van fruit, omdat fruitgeuren erg herkenbaar zijn, en daar zijn etherische oliën ook voor!

Een groot favoriet van mij, binnen de fruitige etherische oliën, is de geur van bloedsinaasappel. Deze is tegelijkertijd zoet en een beetje zuur. Daarnaast is de geur niet erg overheersend, maar juist een fijne achtergrond geur. Hierdoor is etherische olie van bloedsinaasappel geschikt voor bijvoorbeeld in de badkamer. Wie vindt een lekker friszoete geur in de badkamer nou niet fijn?

etherische olie

Kruidige geuren

Andere etherische oliën hebben juist weer kruidige geuren, zoals anijsolie. Anijs wordt natuurlijk ook veel gebruikt in voeding, denk bijvoorbeeld aan lekkere cakes. Daarom is anijsolie juist weer geschikt voor in de keuken. Gebruik het bijvoorbeeld in een blokje dat je kunt opbranden, of gewoon als vloeibare olie in een oliebrander.

Let er wel altijd op dat je etherische olie in een correcte concentratie gebruikt, te veel etherische olie kan namelijk te overheersend zijn waardoor bijvoorbeeld hoofdpijn ontstaat wanneer je hier gevoelig voor bent. Pas ook op met aanraking met de huid en etherische olie; pure etherische olie of een te zware concentratie kan zorgen voor huidirritatie en dat is natuurlijk niet de bedoeling van een product dat juist rustgevend moet zijn.